Funktionalism

1930–1950 Funktionalism

Det stora genombrottet för funktionalismen i Sverige kom vid Stockholmsutställningen 1930. Det var en omtalad utställning för arkitektur, formgivning och konsthantverk som lockade runt fyra miljoner besökare.

Helsingborgs Konserthus

Helsingborgs konserthus är en typisk representant för funktionalism. Byggnaden uppfördes mellan 1931-1932. Det består av enkla geometriska former, från entrépartiets runda form till konsertsalens fyrkantiga.

Standard inom arkitektur

Funktionalismen blev en slags standard inom arkitektur som man använde ända fram till 1960-talet, då blev den ännu mer förenklad och standardiserad. Man kan även se tydliga exempel på stilen på Centrumhuset i Göteborg och Malmgården i Malmö.

Tidstypiska detaljer

Karaktäristiskt för stilen är vitmålade och slätputsade fasader, stora fönster och platta tak. Enfärgad Stucco Lustro är vanligt för funktionalistiska trapphus och även slätstrukna enfärgade väggar. Dörrarna under perioden var släta, ibland med enklare listverk. Golven var ofta av kolmårdsmarmor eller terazzogolv. Armaturer var vanligtvis enkla glober, med eller utan en liggande kraftig glasskiva.

Snabbfakta

Måleri

Enfärgad Stucco Lustro och slätstrukna enfärgade väggar.

Färger

Ljusgul och ljusgröna toner.

Snickerier

Släta dörrar och ibland enklare listverk.

Golv

Kolmårdsmarmor och terazzogolv.

Armaturer

Glober (med eller utan liggande kraftig glasskiva.

Detaljer

Specialgjorda detaljer i förkromad metall som dörrtrycken, handledare och armaturer.

Fönsterglas

Större rutor på fönsterbågarna. Portarna specialutformade med mycket trä och fyrkantiga rutor.