Offert

Fyll i offertförfrågan nedan, så kontaktar vi dig inom kort!

Vad är du intresserad av?
Offert

Så fungerar nya Rotavdraget

Frågor och svar kring ROT

Rotavdraget, även kallat hushållsskatteavdraget, är tillbaka och innebär skattereduktion för småhusägare och bostadsrättsägare. Skattereduktionen gäller enbart arbetskostnaden och maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år.

Vilka gäller rotavdraget?

– Småhusägare eller bostadsrättsägare.

Hur snart kan jag få pengarna tillbaka?

– För att få skattereduktionen tillgodoräknad vid 2010 års taxering ska man ansöka om skattereduktion hos Skatteverket före den första juli 2009. Om man vill få pengarna snabbare ska man begära jämkning hos Skatteverket.

Hur mycket pengar kan man få tillbaka?

– Skattereduktionen gäller enbart arbetskostnaden och maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år. Om ett par som äger en bostad renoverar och har en arbetskostnad på 200 000 kronor kan de högst få ett avdrag på 100 000 kronor.

Tänk på detta:

Spara kvitton. Om du säljer bostaden kan du dra av för materialkostnader och arbetskostnader som du inte fått skatteavdrag för. Det gäller för alla ny-, till- och ombyggnader och för vissa reparationer om de inte är äldre än fem år. Du kan begära jämkning hos Skatteverket om arbetet är utfört och betalt före den 1 juli 2009. I annat fall får du tillbaka pengarna tidigast vid midsommar 2010. Från den 1 juli 2009 och framåt gäller fakturamodellen där man får skatterabatten direkt på fakturan eftersom det är hantverkarna som då ansöker om avdraget. Har du ett hus som är yngre än fem år och som du vill bygga om? Gör det före den sista juni, därefter får du bara avdrag för reparationer av nya hus, inte för om- och tillbyggnader.

Såhär fungerar rut-avdraget