20-tals Klassicism

20-tals Klassicism

Tjugotalsklassicism, internationellt även kallad Swedish Grace, strävade mot att sammanfoga tradition och modernitet i en ny vacker och sofistikerad stil.

Stockholms Stadsbibliotek

Stockholms Stadsbibliotek, byggt 1928 i övergången till funktionalismen, är en berömd byggnad från denna tid ritad av arkitekt Gunnar Asplund som var en stor skapare av 20-talsarkitektur.

Släta ytor och ornament

Den mer avskalade och rena stilen slog snart igenom på bred front. Fasaderna blev enklare och man arbetade med flera klassicistiska arkitekturelement som tandsnitt och sfinxer. Arkitekterna blandade släta ytor och ornament, vilket skapade intressanta kontraster. Stockholms stadsbibliotek blev färdigställt 1928 och är internationellt en av Sveriges mest kända byggnader.

Tidstypiskt

Karaktäristiskt för tiden är klassicistisk dekorationsmålning i färger som går i grönt, svart, grått, ockra och rött. Dörrarna hade ofta tre eller fyra liggande speglar och var ofta täckmålade eller gjorda i furu. Golven kunde bestå av kolmårdsmarmor och armaturerna var gjorda i glas och smide.

Snabbfakta

Måleri

Klassicistisk dekorationsmålning.

Färger

Grönt, svart, grått, ockra och rött.

Snickerier

Ek, tre eller fyra liggande speglar på dörrarna. Furudörrar var vanliga i ett täckmålat utförande.

Golv

Kolmårdsmarmor.

Armaturer

Glas och smide.

Detaljer

1700–talsinspirerade smidesdetaljer.

Fönsterglas

Sexdelade fönster.