Barnanpassade trapphus

Sommaren rullade på i rasande fart och efter nästa 7 veckors semester på grund av att jag och min fru fick vårt första barn så satte alla nya projekt igång. Massor av nya härliga trapphusrenoveringar som vi ska sätta tänderna i under hösten. 1800-tal på Södermalm och flera trapphus i Vasastan som ska totalrenoveras till ursprungsskick. Nya säkerhetsdörrar, målning och elarbeten samt nya stengolv.

Tittar också på nya trapphus som vi ska göra till våren 2018, trapphus som jag inte kommer att vara med på då jag blir hemma med lilla Hugo under 7 månader.

Splittrade känslor att vara borta från något som jag gillar att hålla på med så mycket och som jag inte varit borta från under 25 år. Men såklart ska det bli grymt kul att vara hemma med Hugo och lära känna honom ordentligt. Trapphusen finns ju kvar. Risken är nog överhängande att han kommer att bli runtsläpad i de trapphus vi gör under våren. Vet ju att snickare, målare och elektriker gärna bjuder på en kopp byggkaffe i trappsvängen.

Att få barn får en att tänka på andra saker i livet och mitt dagliga arbete med de trapphusrenoveringar vi gör. Hur funkar det att komma hem med en barnvagn i ett trapphus från 1901? Saker som jag inte tagit på allvar innan.

Ett exempel är anslutningen från gatan in via porten. En tung port från sekelskiftet när du kommer med en barnvagn och kassar från affären är inte en superenkel ekvation. Du repar både vagn och port och en lätt upprörd stämning framkallas snabbt från alla håll och kanter. Min fru tycker att det borde vara lag att tunga portar ska ha automatisk öppning. Det skulle underlätta för många tror jag, både för barnfamiljer och äldre som kämpar med att trycka upp porten. Och när man äntligen är inne så ska man baxa upp barnvagnen för 9 trappsteg… Inte supersmidigt som sagt, och det får mig att tänka mer på hur vi utformar trapphusen vi gör.

Portarna borde alltid förses med en av våra dörröppnare så att ut och inpassering sker smidigt för alla boende som kommer med barnvagn, cykel, rullstol eller som kanske bara har ett par tunga kassar med sig hem från mataffären. När man slår portkoden ska porten öppna sig ex antal sekunder så att man hinner in ordentligt. Borde vara lag på det eller? Trappstegen då, här ligger det ofta en ful stålramp som man snubblar på när man kör vagnen där. Det låter och slår i stålet så att alla hör att man kommer. Vi löser detta bäst med en ramp i sten som fälls in i trappan. Supersnyggt så att man kan gå säkert ned för trappan med barnvagn eller cykel på ett tryggt sätt.

Kommer säkert på andra saker som man kan utveckla i och med att lilla Hugo blir större och jag ser vad som funkar och inte i trapphusen när man har barn…