Från ax till limpa

I många av de trapphusrenoveringar vi gör så har dörrarna varit monterade i över 100 år. I de flesta fallen är tiden för dem ute för länge sedan. Skeva, spruckna och trasiga i allmänhet efter att man monterat nya lås mm genom åren som gått. I vissa fall kan vi se rätt in i lägenheten genom sprickorna och vissa dörrar är lagade med tejp för att slipa att någon ska se in. Brevlådan är så liten att tidningen är sönder när tidningsbudet argt tryckt in den och brevbäraren är tokig varje gång han måste böja sig ner till det väldigt lågt placerade inkastet. En för alla dålig lösning helt enkelt som man efter mer än 100 år har förfinat och gjort bättre för alla.

Vi på Svenska Skydd vill dock att det inte ska se ut som att man förflyttat sig 100 år framåt utan att när man gör en trapphusrenovering ser efter de värden och kvalitéer som finns i huset. Är det helfranska snickerier och profilerade socklar och fodertassar så är det superviktigt att dessa återskapas. Vi gör alltid så att vår snickare åker till trapphuset och skissar och dokumenterar hur det ser ut. Man mäter alla vinklar och bredder så att det ska blir exakt som det var innan. Med en profilkam så mallar man av alla profiler så att man med dessa kan tillverka ett nytt frässtål. Med detta stål kan man sedan fräsa fram de speglar och lister mm som behövs för återskapandet. När vi sedan beställer alla detaljer så tillverkas en slät säkerhetsdörr i vår fabrik, själva grunden till den nygamla dörren som ska monteras. Vårt specialsnickeri tillverkar speglarna som ska monteras och dessa grundmålas i verkstaden. När våra snickare sedan kommer ut på plats så börjar de med att täcka in runt dörren så att vi inte ska få in smuts och damm i lägenheten. Sedan börjar de varsamt riva ut den gamla dörren och karmen. Karmen måste också bort då den också varit monterad i en herrans massa år och det är här det läcker ut och in en massa ljud och damm mm.

När allt är uttaget och man bara har hålet kvar så säkerställer man att väggarna är bra så att man kan börja montera själva karmen. Denna skruvas med långa skruv som förankrar karmen på ett korrekt sätt i väggen. Där efter monteras det släta säkerhetsdörrbladet i karmen. Efter det monteras spegeln på dörrbladet och foder och fodertassar monteras fast runt om dörren. För att få det tätt så mjukfogas det runt om fodret mot vägg och även mot karmen på ut och insidan. Nya trycken och detaljer på dörren kommer nu på och de nya låsen sätts fast.

När snickaren kontrollerat så att allt är korrekt utfört släpper han fram målarna som spacklar skruvhål mm och målar säkerhetsdörren. Antingen så målar han färdigt den med en färdigfärg eller så grundmålar han så att dekorationsmålarna kan komma och göra sin ådringsmålning. Efter det monteras en ny fin namnskylt och vi lämnar över nycklarna till den nygamla dörren. Dörren är ny men känslan är att den alltid har varit där.

Ungefär så går det till när vi arbetar land och rike runt. Ibland lite enklare och ibland mer avancerat montage och snickeri men alltid med intentionen att det ska se vackert och snyggt ut så att alla värden i huset behålls.

Det är viktigt för oss!

På bild: Lillemor Heljeback, dekorationsmålare