Trapphusentreprenad

Under våren har vi på Svenska Skydd arbetat med en stor trapphusentreprenad i Vaxholm. Det som urskiljer detta trapphus från alla andra vi gör är att huset är byggt 91, alltså inte 1891 utan 1991. Känns så nära i tiden, men börjar man räkna så är det 26 år sedan huset byggdes och sedan trapphuset gjordes. Ganska mycket som hänt sedan dess..

Föreningen kontaktade oss genom en styrelsemedlem som tidigare bott i trapphus som vi gjorde för ett antal år sedan nere i Vaxholms mer centrala delar. Hon var så nöjd med entreprenaden och den trapphusrenovering man gjorde där. En rejäl trapphusmålning med nya säkerhetsdörrar , nya armaturer och Stucco Veneziano i entrén, allt helt enkelt. I den här föreningen hade man under längre tid pratat om att gör något åt trapphusen men inte kommit vidare. När vår gamla kund flyttade in så verkställdes planerna och vi började rita på ett förslag. Föreningen blev väldigt nöjda med det vi presenterade och gick vidare och gjorde en beställning från oss.

Nu börjar vi bli klara och nya vackra säkerhetsdörrar är installerade. Ett postboxsystem är på plats i varje uppgång. Golven på planen är utbytta från att ha varit en blå linoliummatta till nu då vi lagt en snygg grå slitstark plastmatta som passar bättre till den Terrasso-sten som finns på entréplanet och i trapplöpen. Alla Terrassogolv är slipade och polerade och ser ut som nya igen. Dörrarna var tunna trädörrar i ljust mjäkigt trä som var slitna. Trapphusets färgsättning från byggåret 1991, var enligt följande. Rosa i två olika kulörer på väggarna och i entréerna så hade man gått lös med en massa färg för att göra något dekorativt. Kan inte förklara det bättre än att det såg ut som en rörig gryta.

Räcket i signalorange och hissdörrar mm i blått. Ni förstår kanske att intrycket var lätt rörigt och osammanhängande?! De nya säkerhetsdörrarna gjorde vi i vårt finaste eklaminat och väggarna fick en svalare sandgrå ton. Väldigt snyggt ihop. Räcken och hissfronter fick samma grafitgråa RAL-ton som postboxarna. Detaljer i förnicklat som blänker fint i det avskalade trapphuset.

Vi utförde även ett större elarbete och bytte ut alla tryckknappar till en akustisk styrd variant. Nya LED-armaturer på alla plan och varje trapplöp så att vi fick ett vackert och säkert ljus i alla delar. Transformationen från 1990 till 2017 är helt fantastisk stor och den känns så rätt för huset. Alla boende är så himla nöjda och våra hantverkare på plats får varje dag höra om hur fint det har blivit. Sånt gör att det är kul att komma till jobbet varje dag!

Nu är det i princip bara besiktning kvar och jag ser fram mot att gå runt med föreningen och besiktningsmannen och titta på allt och få lämna tillbaka huset. Gör gärna fler trapphus av denna karaktär, det är skönt att få kontrasten från de gamla trapphusen som vi ofta göra. Här får vi arbeta med en trapphusrenovering på ett helt annat sätt och det gillar jag. Man får tänka till och leta detaljer mm på helt andra ställen än de vanliga kanalerna.

Väldigt kul!

Foto: Brf i Halmstad som vi renoverade för ett par år sedan