Portar och passagesystem

Det absolut första man ser på huset är porten in till trapphuset. Dörren till själva boendet, blicken dras dit automatiskt. Man vill in och se efter vad som är där inne.

Porten kan vara en liten för täckt dörr utan glas eller en brun aluminiumport från 1970-talet. Porten kan också vara en helt fantastiskt vacker stor ekport med massor av glas och vackra trädetaljer. Porten skapar en känsla för huset och hur det upplevs när man stiger in. Det är ju inte superkul att mötas av en port med som är ful och knappt går att öppna. Dålig start helt enkelt på besökt till huset eller en dålig start varje dag med porten varje gång man passerar den.

Börjar ju tänka mer och mer på hur det funkar med barnvagnen på olika ställen och portens funktion är en mycket mer viktigt del numera efter som en dålig port gör det svårare för mig att ta mig in eller ut. Sjukt irriterande när man fastnar med hjulen i porten som slår igen, man får bända och knuffa upp porten på ett kreativt sätt för att komma ut.

Blir betydligt gladare när jag ser en fin port in till huset jag ska till. Fina stora ljusinsläpp i porten som gör att jag ser den vackra armaturen på andra sidan inne i värmen. Man går fram till portkods dosan och trycker koden och så öppnas dörren med en automatisk dörröppnare, sjukt smidigt. Men hur kommer man fram den här sköna känslan då?

Har man ett hus från 1902 så kan man ha en gammal fin port med massor av fina detaljer på från byggåret. Porten är 115 år gammal och har varit med om en hel del genom åren, lås har bytts och delar på portens trä är utslitet samt att gångjärnen oftast är helt slut. Är det en ekport så brukar den ha fått otaliga omgångar med lasyrer och lacker genom åren. I det här fallet så behöver man ge porten kärlek så att den kan leva 115 år till. Man byter ut vissa slitna trädetaljer och byter gångjärn och låskistor mm.

Man lägger in nya reglar för den passiva delen på porten och monterar in en snygg dörrstängare. Vill man göra det riktigt bra så monterar man en automatisk dörröppnare så att man lätt kan passera ut och in i. Med ett nytt passagesystem så får man möjligheten att använda bricka för inpassage samt även funktionen som gör att man kan ringa till den boende man ska besöka. Detta system är numera enklare att använda eftersom man kan koppla samtalet från passagesystemet direkt till mobiltelefonen. Du kan i princip öppna från vart du än är i världen.

Porten sicklas sedan rent från alla lack och lasyr och oljas in med linolja och ny lack så att träet skyddas. Vips så har man en skön känsla i huset igen och passagen blir enkel och trygg.

Men de tillfällen då porten är utbytt på 1970-talet till den där fula aluminiumporten jag pratade om tidigare då får vi gör lite mer undersökning, kan vi hitta någon gammal bild från Stockholms stadsmuseums inventering eller finns det någon gammal ritning att tillgå.

Då kan vår snickare tillverka en ny port i gammal stil lika den som en gång satt i huset. Känslan att i stället få kliva in i huset via den nyagamla porten är magisk, jag lovar! Att man kan bestycka den med alla moderna lås, en automatisk dörröppnare gör att alla som kommer med barnvagn rullatorer mm lätt kan komma ut och in.

En trapphusrenovering börjar vid porten och Svenska skydd gör allt från porten upp till vindsdörren så att man får med alla viktiga delar på en gång. Det är inte kul att komma på efter en trapphusmålning att man ska byta porten. Det blir alltid skador i samband med bytet eller renoveringen. Sladdar ska fräsas in i väggar för el och telefoni.

Glöm alltså inte porten och passagesystemet när ni ska renovera trapphuset, det är en viktig del i helheten.