Trapphus i olika länder

Var precis till New York och besökte dekorationsmålningsutställningen Salon2017. Vad är då detta för något undrar säkert de flesta?! Salon-utställningen är en utställning som flyttar runt i världen varje år och samlar alla verksamma dekorationsmålare både som utställare och som besökare.

Den hade sin start i Belgien 1992 och är en icke vinstdrivande organisation.Utställningen har varit bland annat i Paris, Japan och Sverige. Den här gången var Art Deco temat och det var cirka 90 medverkande dekorationsmålare från alla delar i världen som tolkat temat på sitt sätt. Väldigt intressant att se hur alla arbetar på olika sätt för att komma fram till ungefär samma resultat.

Många bra föreläsningar som inspirerade väldigt mycket tycker jag. Var som vanligt runt och kollade in i trapphus för att se vad man gör för trapphusmålning just i denna stad.

New York har ju inte trapphus som vi har här i Stockholm utan det är mer en lobby med en doorman där entrén är ganska avskalad och en hiss upp till varje plan. Såg dock ett par fina trapphus där man tillexempel gjort en odling med växter mot glaset. Väldigt fint om man har en stor glasruta i entrén, har sätt liknande varianter i mindre skala på gärdet i Stockholm i ett par funkishus.

En trapphusrenovering i NY skiljer sig på många sätt från Sverige och hur vi gör här. Där borta är man lite mer anonym och håller sig till sin lägenhet som man äger. Det är svårare att få till en bra entré gissar jag. Här i Sverige har vi en annan sammanhållning och på ett annat sätt gemensamt ansvar för hur man gör en trapphusrenovering. Våra hus är också utformade på ett annat sätt med en klassisk port och en tydlig entré med ett trapphus. 3-6 dörrar per plan i 5 våningar.

I New york är det typ 30 våningar och ett vanlig trapphus skulle inte funka av många anledningar. Är glad att vi är i Sverige där vi har våra vackra trapphus med en tydlig stil och utsmyckning på varje plan. Det är betydligt roligare att göra en trapphusmålning och trapphusrenovering här hemma. Det skapar så många mervärden tycker jag, man ser grannarna på ett annat sätt, man får en mäktigt känsla när man stiger in genom en 140 år gammal port för att sedan mötas av en massa vackra dekorationsmålningar.

Det är i och för sig ganska coolt att gå in i ett bostadshus som har 30-40 våningar också men jag fördrar nog ändå våra vackra trapphus. Älskar New york så klart och inspireras så otroligt mycket när jag är där varje gång.

Förutom den väldigt fina utställningen som jag hämtar inspiration ifrån så tog jag även med inspiration från bänkarna i tunnelbanan. En superfin rejäl ekbänk, lågmäld och klassisk och som jag tror skulle kunna passa hemma. Har redan förslagit den i ett trapphus från 1970 där vi tänker bygg två stycken till en större entré.

1970-tal är annars svårt, det finns ju inget att återskapa där som det finns i sekelskifteshus. Därför är det så viktigt att man försöker skapa andra värde när man trapphusrenoverar ett sådant trapphus.

Lite roligare med ett New york-inspirerat trapphus än ett brunt 1970-tals trapphus, eller hur!