Alla trapphus har olika karaktärer och estetiskt utseende, i flera av de trapphus vi renoverar är stilen strukturalism. Trapphus med grå, vit och blå färg. Trapphusrenovering av Svenska Skydd AB

Strukturalism

Jag är uppvuxen i Hässelby Villastad, bara ett par kilometer från Vällingby Centrum i utkanten av Stockholm. Vällingby Centrum invigdes 1954 och blev en förebild för det nya ideal som ABC-städerna stod för – arbete, bostad och centrum. Vanligt för dessa områden var att gångstråk byggdes, det blev bilfria gårdar och tunnelbanan fanns i närheten där ofta punkthus byggdes. Vid samma tid byggs även Blackeberg och lite senare Fruängen, Hökarängen och Farsta. Fasaden av dessa hus bestod av fasadtegel, ädelputs eller spritputs och de flesta lägenheterna fick balkonger. Fastighetens portar var ofta i trä med glas i och ibland med sidopartier.

Bakom betongen. Hur såg det då ut innanför de strukturalistiska väggarna i trapphuset? Till en början, som jag tidigare skrev, hämtade man sin inspiration från 1950-talet med träportar och lite mera påkostade detaljer. Med tiden övergick dock stilen till att bli mer avskalad, mindre detaljer och fler standardprodukter. På väggarna använde man ljusa kulörer som kontrast mot de mörka golven. I slutet av denna epok övergick man från de ljusa färgerna till mer kulörtstarka färger som klarrött och gult. Tekniken man använde var i många fall den karaktäristiska flingmålningen. I Stockholms innerstad var trapphusen mera påkostade med travertin på väggarna, en slags kalksten i gulaktig ton, likaså konst av mosaik och teakpanel i entrén.

Formsäkra Trapphus. När vi får till uppdrag av en förenings att renovera ett trapphus från denna epok kanske man inte vill återskapa alla detaljer såsom t ex flingmålning och armaturer. Här arbetar vi med ett nytänk och ger förslag på trapphusrenovering med en modernare touch med kanske fondväggar, strama armaturer och säkerhetsdörrar med ett snyggt laminat. Här kan man också ta hjälp av ljussättning i trapphuset som blir väldigt effektfullt. När vi kommer till detaljer som dörrtrycken, namnskyltar och ringklockor av vi tagit fram många olika tidstypiska varianter av dessa. Vill ni veta mera om just denna epok eller se referenser vi gjort så gå in på vår hemsida och läs mer om våra säkerhetsdörrar och mer om denna epok här.